We zijn een openbare, gemengde buurtschool die in een veilige leeromgeving de verschillen tussen kinderen koestert en waardeert. Bij de kernvakken maken onze lesmethoden, zoals een digitaal rekenprogramma, veel differentiatie mogelijk. Daarnaast kunnen kinderen eigen talenten ontdekken in een breed curriculum met onder meer muziek, drama, gym en beeldende vorming, gegeven door onze vakdocenten. Vanaf groep 1 helpen alle kinderen in de moestuin op het dak van de school en in de leerkeuken.
Op onze school zitten kinderen van alle nationaliteiten en religieuze achtergronden van de Indische Buurt. Dat zorgt voor een schat aan verhalen en kennis die kinderen met elkaar uitwisselen. Door onze aandacht voor intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid kregen we als eerste basisschool van Amsterdam een Unesco-titel.
Missie DIBS
De Indische Buurt School biedt een veilige en plezierige plek en verbindt kinderen, leerkrachten, ouders en onze buurt met elkaar. Wij zorgen er samen voor dat de kinderen met kennis, vaardigheden, zelfvertrouwen en zicht op ieders talenten de toekomst tegemoet gaan. Hiertoe bieden wij een leeromgeving waarin Veiligheid, Verbinding & Kwaliteit centraal staan.
Onze kernwaarden
Veiligheid
Veiligheid is voor ons de basis om tot leren en ontwikkelen te komen. Om deze veiligheid te kunnen waarborgen werken wij onder andere met de methode van de Vreedzame school. Wij zijn daarmee een vreedzame school binnen een vreedzame wijk, onze wijk. Onze leerlingen leren vanaf groep 1 vaardigheden om zich binnen een democratische samenleving te ontwikkelen. Zo bedenken de leerlingen samen welke (leef)regels gelden in hun groep, hoe ze hun steentje kunnen bijdragen om de groep fijn te maken en te houden maar ook hoe ze met discussies en conflicten kunnen omgaan.
We zijn een kleinschalige school waar ruimte is en aandacht is voor de individualiteit en het eigene van kinderen. We waarderen en koesteren de verschillen tussen kinderen, om zo onze klas en onze school tot een prachtige en veilige plek te maken.
Verbinding
Onze school staat symbool voor verbinding: verbinding tussen kind, ouders, school en buurt. Dit doen we door onze ouders nauw te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. We doen dat met minimaal vier gespreksmomenten per jaar (zoals de startgesprekken begin schooljaar, voortgangsgesprekken, tweejaarlijkse rapportgesprekken) en laagdrempelig contact gedurende het schooljaar.
De buurt biedt een rijke leeromgeving. Samen met de buurt wordt onder andere ons naschoolse programma vormgegeven, in samenwerking met de Talententent.
DIBS is een diverse school met kinderen van verschillende culturele en religieuze achtergronden.
Wij geloven dat verbinding tussen ouders onderling positief kan bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen op school. Daarom faciliteren wij het project Ouders ontmoeten Ouders waarbij ouders zes keer per jaar tijdens een gezamenlijke maaltijd aan de hand van educatieve thema’s bewust met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen.
Kwaliteit
Wij hebben een brede kijk op onderwijskwaliteit. Die brede kijk kenmerkt zich allereerst door differentiatie. Wij bieden basisvaardigheden aan (denk aan bijvoorbeeld rekenen, taal en Engels) volgens moderne methodes en leerinzichten. Om ervoor te zorgen dat elk kind zich ongeacht capaciteiten en achtergrond optimaal kan ontwikkelen, werken wij gedifferentieerd. Dat gebeurt binnen methodes in de groep en daarnaast bieden wij kinderen die extra ondersteuning én kinderen die extra verrijking kunnen gebruiken dat wat zij nodig hebben met remedial teaching, top- en plusklassen. Ten tweede vinden wij vorming en talentontwikkeling buiten de kernvakken belangrijk. Wij bieden structureel onderwijs aan in muziek, drama, gym, kooklessen en beeldende vorming door vakdocenten. Daarbij wordt vakintegratie gezocht om het onderwijs nog rijker te maken. Zo leren onze kinderen tijdens de kooklessen het toepassen van de inhoudsmaten als liter, deciliter et cetera. Ten slotte geloven wij in voortdurende ontwikkeling, zowel bij de kinderen als bij onszelf. Daarom proberen we iedere week ons onderwijs beter en beter te maken. Bijvoorbeeld door:….